ONDERMIJNING

IS INGEWIKKELDE MATERIE

Dat stelt Petra van Oosterbosch, directeur van Omgevingsdienst Achter­hoek. "Ondermijning kan heel complex zijn, en de gevolgen ervan ook." Wat kunnen we daaraan doen?

“Wil je op kosten van maatschappij en milieu winst binnenhalen in de Achterhoek? Dan moeten we het vervelend maken”

Kennis opbouwen en delen

“We hebben jullie uitgenodigd omdat we heel graag informatie willen delen. De afgelopen jaren hebben we – helaas – veel kennis opgedaan over onder­mijning. We hebben bijgeleerd en die kennis willen we met jullie delen. Kijken of we er lessen uit kunnen trekken.

Ondermijnende activiteiten en de gevolgen ervan kunnen heel complex zijn. Er moet opgeruimd worden en het levert veel inzet, kosten en onzekerheid in de samenleving op. Daar willen we graag van af. Ook al is dat ingewikkeld en lopen we vaak achter de feiten aan. Maar we moeten wel de inspanning doen.

Daarom is het zo belangrijk om kennis op te bouwen en te delen. Want je moet leren waaraan je ondermijning kunt herkennen, en dat verandert steeds. We moeten leren om de inzet en capaciteit zo goed en efficiënt mogelijk in te zetten in de Achterhoek. Voor een deel wat betreft opruimen, maar ook bij preventie. En dat moeten we met elkaar doen: we moeten het wiel niet steeds opnieuw uitvinden.”

Achterhoek onaan­trekkelijk maken voor criminelen

“Ik ben trots op de Achterhoek. En we moeten onze regio aantrekkelijk houden voor burgers en bedrijven. Maar wil je je hier vestigen met slechte bedoelingen? Dan moeten we het zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Dan moet het vervelend worden, als je alleen maar van plan bent om op kosten van maatschappij en milieu winst binnen te halen. Daar moeten we ons voor inzetten. Dat is hartstikke moeilijk, maar als we dat samen doen, komen we daar verder mee.”