Hoe nu verder?

Ondermijning is een groot probleem voor onze mooie Achterhoek. We merkten dat alle aanwezigen tijdens de ondermijnings­bijeen­komst dit ook zo zagen. Die bijeenkomst werd afgesloten door ODA-directeur Petra van Ooster­bosch. Haar conclusie? “We doen al heel veel in de Achter­hoek. En om ondermijning verder aan te pakken, hebben we alle verschillende rollen nodig. Je wint de wedstrijd niet met elf keepers of spitsen. We moeten kennis blijven delen en elkaar opzoeken. We moeten samen aan de slag!” Op deze pagina leest u nog enkele andere zaken die ons zijn bijgebleven van de bijeen­komst.

Ondermijning is als een ijsberg. De hoeveelheid bekende ondermijnings­­­activiteiten is het topje en te veel activiteiten blijven nog onder water.

Ondermijning is complex en kun je niet als organisatie alleen oplossen.

Samenwerking is de sleutel. Niet alleen tussen verschil­lende overheids­­­­instanties, maar ook samen met burgers en ondernemers. We moeten samenwerken als een team.

Zorg voor een lage drempel voor inwoners en bedrijven om verdachte situaties te melden: wees duidelijk waar gemeld kan worden, stel de juiste vragen, bescherm de anonimiteit van de melder.

Onderling vertrouwen, samen kennis opbouwen en delen is de rode draad.

Ondermijning zorgt voor een financiële worsteling. Het gaat niet alleen om de kosten voor het opsporen van ondermijning, maar vooral ook om de kosten van het opruimen en afhan­delen van ondermijningszaken.

De politie, gemeenten, Omgevingsdienst Achterhoek: het zijn enkele voorbeelden van belangrijke partijen in het bestrijden van ondermijning. Daar moet iedereen wel bij gefaciliteerd worden.

Investeren in preventie is kostenbesparend, en helpt tegelijkertijd beter voorkomen dat het bevoegd gezag niet-gewenste keuzes moet maken.

Toeval is niet uit te sluiten, maar door een nog stevigere samen­werking kunnen we hier beter grip op krijgen.

­Heb lef bij het bestrijden van ondermijning: benut de verschillende wettelijke mogelijkheden om onder­mijning aan te pakken.

Hoe gaan we samen verder aan de slag?

Omgevingsdienst Achterhoek heeft het initiatief genomen om een ondermijningsbijeenkomst te organiseren, omdat het een belangrijk en actueel onderwerp is. Daarover wilden we graag kennis delen en met elkaar van gedachten wisselen. En nu moeten we samen verder aan de slag. Maar hoe gaat dit nu verder? Hoe ziet ú dit voor u? En wat heeft u of uw organisatie nodig om ondermijning te kunnen aanpakken?

Dat horen we graag van u!

Neem daarvoor contact met ons op via bestuurssecretariaat@odachterhoek.nl. Ook als u van gedachten wilt wisselen over de werkzaam­heden en expertise van Omgevings­dienst Achterhoek of wilt laten weten wat u van de ondermijnings­bijeenkomst vond, zijn we erg benieuwd naar uw reactie. En is er een ander onderwerp waarover u als samenwerkingspartner in de toekomst graag een bijeenkomst van ODA wilt bijwonen? Laat het ons weten!