Ondermijning in het kort

Ondermijning in het kort, zoals de titel van deze pagina aangeeft? Dat kan eigenlijk helemaal niet. Want ondermijning is een zeer gecompliceerd onderwerp, waarbij de ontwikkelingen zich in snel tempo opvolgen. Maar op deze pagina geven we u toch graag wat korte achtergrondinformatie bij dit thema. En verderop in het magazine vindt u een pagina vol interessante leestips voor relevante boeken en rapporten.

Wat is ondermijning?

Voor het begrip ondermijning bestaat nog geen algemeen geaccepteerde definitie. Afbakenen wat wél of niet onder onder­mijning valt, blijkt lastig. Maar in ieder geval gaat het om vormen van criminaliteit, waarbij criminelen gebruikmaken van diensten van de ‘gewone samenleving’. Zo worden de grenzen tussen de criminaliteit (ook wel de onderwereld genoemd) en de samen­leving (de bovenwereld) vervaagd. Dat zorgt voor een minder leefbare omgeving en inwoners die zich minder veilig voelen.

Ondermijning en milieu­­­criminaliteit

Een van de vormen van ondermijning is milieu­criminaliteit. In dit verband gaat het dan om het veroorzaken van milieu­problemen door het overtreden van de milieuwetten en -regels. Personen of bedrijven verdienen geld of voorkomen het maken van kosten en wentelen die af op de samenleving.

Voorbeelden van ondermijnende milieucriminaliteit

  • Afval dumpen
  • Gevaarlijke stoffen lozen
  • Schuren in het buitengebied als drugslab inzetten
  • Illegaal en onveilig asbest verwijderen
  • Mestfraude
  • Vuurwerkcriminaliteit

Overheid investeert in het bestrijden van onder­mijnende criminaliteit

Het steeds meedogenlozere geweld door de georganiseerde misdaad zet de stabiliteit van de rechtsstaat steeds meer onder druk. Daarom investeert het kabinet structureel flink extra in de bestrijding van ondermijnende crimi­naliteit. Dit werd bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag 2021.

Volgens burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst zijn investeringen natuurlijk goed nieuws, maar hebben gemeenten hier niet direct profijt van. Hierover leest u meer verder­op in dit magazine, bij de weergave van burgemeester Besselinks verhaal.

ONDERMIJNING IN BEELD

Dashboard ‘Zicht op ondermijning’

Het dashboard Zicht op Ondermijning komt voort uit een samenwerkings­verband tussen verschillende lokale en landelijke overheden, geïnitieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Via dit dash­board krijgt elke gemeente in Nederland extra inzichten in lokale criminele fenomenen. Samen met andere partijen kunnen zij hiermee de preventieve bestrijding van ondermijnende crimi­naliteit versterken.